Tongkat Ali Soalan dan Jawapan (FAQ)

Akar Tongkat AliRainforest Herbs merupakan perintis global dalam penyelidikan dan pembangunan Tongkat Ali (Eurycoma longifolia) menjadi produk herba moden sejak 1994.

Rainforest Herbs Tongkat Ali kapsul boleh didapati di semua farmasi utama di Malaysia dan juga banyak rantaian multinasional utama runcit dan pasar raya. Ketua Pegawai Eksekutif dan pakar herba dari Australia, Benjamin Drewe sini jawapan beberapa soalan yang biasa mengenai Tongkat Ali.

Bagaimana Tongkat Ali berfungsi?

Tongkat Ali bekerja pada beberapa mekanisma terlibat dengan fungsi hormon dan seksual. Tongkat Ali mengurangkan kesan penuaan pada sistem reproduktif lelaki dengan meningkatkan ketersediaan testosteron badan anda. Ini berlaku disebabkan oleh peningkatan dalam pengeluaran testosteron serta pengurangan faktor-faktor yang mengurangkan ketersediaan testosteron, seperti penukaran testosteron kepada estrogen dan dengan mengurangkan SHBG dan tekanan hormon.

Tahap estrogen seorang lelaki berusia 60 tahun adalah sering lebih tinggi daripada seorang wanita yang berusia 60 tahun. Sesetengah estrogen adalah perlu untuk lelaki, tetapi terlalu banyak menyumbang kepada pertambahan berat badan dan masalah libido. Oleh kerana persamaan dalam struktur kimia, darah tinggi tahap estrogen juga menipu otak supaya berfikir bahawa cukup testosteron yang dihasilkan, seterusnya memperlahankan pengeluaran testosteron semulajadi. Bagi testosteron untuk menghasilkan kesannya, ia mesti disimpan dalam bentuk bebas dalam aliran darah.

Yang paling penting, Tongkat Ali tidak mengandungi sebarang testosteron, ia hanya merangsang badan untuk menghasilkan lebih banyak testosteron sendiri, dan sentiasa berada di paras fisiologi semula jadi. Oleh itu, ia tidak mempunyai kesan-kesan sampingan ubat-ubatan farmaseutikal yang mengurangkan pengeluaran testosteron badan kita sendiri dan boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan.

Ringkasnya, Tongkat Ali adalah herba yang paling selamat dan paling berkesan untuk menyokong tahap testosteron dalam penuaan lelaki. Ia amat sesuai untuk memperlahankan atau menterbalikkan pertengahan umur andropos pada lelaki.

Tongkat Ali adalah bermanfaat bagi atlet-atlet dan ahli bina badan yang mencari suplemen semulajadi tanpa kesan sampingan. Pembina badan yang mengambil atau menyuntik testosteron sintetik dan hormon kitaran androgenic sebenarnya mengurangkan pengeluaran testosteron mereka sendiri dan mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti pertambahan pencerobohan serta keguguran rambut, pengurangan saiz testicular, wabak jerawat dan lemah jantung.

Adakah terdapat sesuatu seperti 100:1 dan 200:1 ekstrak Tongkat Ali?

Tidak ada perkara seperti ekstrak Tongkat Ali 100:1 atau 200:1. Ekstrak Tongkat Ali mesti diuji untuk itu bahan aktif yang dikenali sebagai Eurycomanone. Pengekstrakan yang profesional syarikat perlu mendapatkan 1 kg Tongkat Ali ekstrak dari 30 kilo daripada akar Tongkat Ali (30:1), dengan kandungan yang Eurycomanone kira-kira 2%. Malangnya, beberapa palsu pemasaran Syarikat dari Indonesia dan China menuntut bahawa mereka Tongkat Ali ekstrak adalah 100:1 atau 200:1 tetapi ekstrak mereka tidak mengandungi apa-apa Eurycomanone.

Bolehkah saya mengambil Tongkat Ali kopi untuk melihat manfaat?

Semua jenama kopi Tongkat Ali yang kami telah diuji mempunyai dos yang sangat rendah Tongkat Ali. Kopi Tongkat Ali akan mempunyai tidak memberi kesan ke atas kesihatan atau memperbaiki testosteron. Untuk mendapatkan manfaat sepenuhnya daripada Tongkat Ali kami mengesyorkan mengambil dos yang tinggi Tongkat Ali ekstrak kapsul sahaja. Juga, berhati-hati mana-mana produk kopi Tongkat Ali yang menghasilkan kesan peningkatan seksual selepas 1 jam kerana ia dijamin akan dicemari dengan ubat-ubatan farmaseutikal dan boleh menjadi sangat berbahaya kepada kesihatan anda.

Boleh saya hanya rebus Tongkat Ali akar dan minuman seperti teh herba?

Ya, anda boleh, bagaimanapun Tongkat Ali amat pahit dan sukar bagi kebanyakan orang untuk minum secara teratur dengan cara ini. Manfaat penuh Tongkat Ali datang apabila kita mengambil setiap hari dan Itulah mengapa kapsul adalah yang paling mudah. Selain itu, minum Tongkat Ali sebagai teh pahit boleh mengurangkan gula dalam darah dan meningkatkan selera makan. Ia adalah sentiasa terbaik untuk mengambil Tongkat Ali selepas makan.