Sains di sebalik Fitoestrogen, Pueraria dan kesihatan wanita

Pueraria mirifica – Fitoestrogen yang paling selamat dan berkesan

Estrogen berfungsi sebagai hormon yang menjadi satu pengutus kimia dalam badan. Untuk wanita, ia membantu mengawal kitaran haid mereka, pembesaran payu dara, mengekalkan tulang-tulang sihat dan satu jantung sihat. Dari peringkat baligh sehingga putus haid, ovari menghasilkan estrogen. Tempoh lima tahun peralihan jasmani sebelum putus haid penuh dipanggil “Peri-menopause.” Sepanjang tempoh ini, tahap estrogen dalam badan boleh meningkat dan menurun tanpa dijangka dan akhirnya tia merosot. Proses peningkatan dan penurunan ini menyebabkan wanita mengalami pelbagai gejala yang tidak selesa seperti berpeluh, berpeluh di malam hari, kekeringan vagina dan faraj menjadi tipis. Wanita juga mungkin akan mengalami kekurangan libido, pengurangan dari segi keghairahan dan tidak balas klimaks, keletihan, penambahan berat badan, sakit sendi, ganguan emosi, masalah tidur, dan keguguran rambut. Ia juga adalah peringkat awal dalam peningkatan risiko mendapat sakit jantung dan dan osteoporosis. Apabila seseorang wanita telah mula menopause ovari tidak lagi membuat estrogen. Sebaliknya, lemak badan menjadi sumber utama untuk estrogen..

Di dalam sistem kencing wanita, kekurangan estrogen telah dikaitkan dengan penurunan kandungan total kolagen vagina dan periurethral. Uretra menjadi lebih pendek dan lapisan menjadi tipis kerana tahap estrogen berkurangan ketika menopause dan perubahan ini mengurangkan kemampuan gegelang kencing untuk menutup rapat. Oleh itu, menopause dan tahap estrogen rendah telah dikaitkan dengan beberapa masalah urogenital termasuk tekanan inkontinensia kencing (SUI), urgensi, jangkitan berulang dan prolaps genitourinari.

Pueraria mirifica - fitoestrogen untuk wanitaFitoestrogen yang terdapat pada tumbuhan tertentu telah terbukti dapat melegakan beberapa gejala. Bagaimanapun, walapun jualan produk-produk fitoestrogen telah meningkat selama beberapa tahun, terutamanya yang mengandungi kacang soya namun ramai pengguna telah mengatakan bahawa kesan tindak balas positif adalah telalu lambat atau hanya sederhana. Ini adalah kerana fitoestrogen yang berlainan mempunyai tindak balas yang berlainan.Kajian saintifik terbaru telah menunjukkan bahawa fitoestrogen yang paling selamat dan berkesan terdapat pada tumbuhan hutan hujan tropika di Asia Tenggara dipanggil Pueraria mirifica yang telah digunakan untuk berkurun-kurun oleh kedua-dua wanita dan lelaki di Thailand. Bahan utama dalam Pueraria mirifica adalah satu phytoestrogen unik yang dinamakan miroestrol. Miroestrol menyerupai estriol estrogen manusia yang paling selamat itu. Miroestrol ialah 3000 kali lebih kuat daripada estrogenik soya isoflavones (genistein). Tambahan kepada miroestrol, Pueraria mirifica mengandungi jumlah fitoestrogen lain yang banyak termasuk daidzein, genistein, puerarin, dan mirificin. Apabila miroestrol memasuki suatu reseptor estrogen itu memodulasi kesan pada reseptor, sama ada antara meningkatkan kesannya pada saat aktiviti estrogenik rendah ataupun menipiskan kesannya jika aktiviti estrogenik reseptor tinggi. Perkara yang paling penting untuk difahami adalah miroestrol tidak mempunyai kesan pada tahap estrogen dalam badan, kerana ia hanya mempengaruhi reseptor estrogen.

Terdapat tiga jenis estrogen di dalam badan manusia: estrodial, estron dan estriol. Antara ketiga-tiganya, estriol, yang dihasilkan pada tahap tertinggi semasa kehamilan, dan amaun kecil pada wanita yang tidak hamil, adalah yang paling ialah paling lemah. Kelemahannya, bagaimanapun, sebenarnya adalah kekuatannya. Percubaan-percubaan klinikal telah membuktikan bahawa estriol tiada kaitan dengan kanser, dan kebanyakan wanita yang telah mengambil estrodial mengatakan bahawa ia memberikan hanya beberapa kesan sampingan jika dibandingkan dengan mereka yang mengambil estrodial atau estron sebagai terapi-terapi penggantian hormon. Ini adalah antara sebab kadang-kala estriol dirujuk sebagai “estrogen mesra.” Bagaimanapun, miroestrol, yang berfungsi dan memberi kebaikan sama seperti estriol hanya didapati dalam Pueraria mirifica dan juga telah dibuktikan selamat dalam percubaan-percubaan klinikal.

Sekali lagi, adalah amat penting untuk ditekankan bahawa Pueraria itu mirifica tidak membuat badan menghasilkan lebih estrogen. Ia tidak diperlukan kerana mirosterol menjalankan fungsi yang sama penerima-penerima sel tanpa kesan-kesan sampingan yang memudaratkan Mirosterol ialah sebatian utama yang mengasingkan Pueraria mirifica daripada tumbuh-tumbuhan lain atau ubat-ubat herba. Pueraria juga mengandungi banyak fitoestrogen lain yang juga telah dibuktikan memberi kesan kesihatan yang bermanfaat. Antaranya ialah isoflavones dan coumestans. Isoflavones juga menandingi estrogen untuk penerima-penerima sel sama. Isoflavones ialah apa yang membuatkan soya makanan sihat . Dua daripada isoflavones yang paling bermanfaat yang terdapat dalam soya juga dijumpai di dalam Pueraria mirifica: genistein dan daidzein. Pueraria mirifica mempunyai ia isoflavones unik yang tersendiri yang dinamakan puerarin dan mirificin.

Keselamatan Pueraria mirifica telah dikaji secara meluas. Sementara terapi penggantian hormon (HRT) mengalami penurunan disebabkan oleh kaitannya dengan kanser, tetapi tidak bagi Pueraria mirifica. Ini adalah kerana, dalam terapi penggantian hormon, estrogen akan ditambah kepada tubuh secara alami setelah badan berhenti menghasilkannya. Estrogen membantu pembelahan sel.Tumor kanser adalah sel yang membelah dan mereplikasi dengan kelajuan luar kawalan. Kerana Pueraria mirifica tidak menyebabkan tubuh menghasilkan estrogen lebih selepas berhenti melakukannya secara semulajadi, risiko ini tidak akan wujud dan kajian saintifik telah membuktikan hal ini Di utara Northern Thailand, di mana Pueraria mirifica telah digunakan sebagai satu ubat tradisional selama berabad, mempunyai kadar paling rendah kanser payudara di dunia dan kadar yang rendah untuk kanser lain juga.

Pueraria mirifica dapat membantu:

* Meningkatkan kepadatan payu dada dan kesihatan payu dara
* Meningkatkan kesihatan kulit, tenaga dan mencegah kekenduran
* Meningkatkan vitalitas, tenaga dan memulihkan libido
* Mengurangkan risiko penyakit-penyakit jantung, arteriosklerosis dan osteoporosis
selepas menopaus
* Membantu dalam memperbaiki semula ligamen, tendon, sendi-sendi dan tulang-tulang
dan mengurangkan kekejangan sendi dan artritis
* Mengurangkan inkontinensia urin
* Melambatkan permulaan menopause dan mengurangkan peralihan ke menopause
* Meningkatkan kesihatan dalam pra-menopause wanita

Cadangan-cadangan Dalam ubat herba tradisional Thai, wanita-wanita yang datang haid adalah dicadangkan untuk mengambil Pueraria mirifica untuk tiga minggu setiap bulan dan berhenti untuk seminggu dari permulaan haid. Herba-herba ini tidak digalakkan pada wanita di bawah 21 tahun atau semasa kehamilan.