Anugerah kami daripada tumbuhan sepanjang hayat – Minyak Kelapa Dara

 • Rainforest Herbs Minyak Kelapa DaraMeningkatkan tahap tenaga dan berguna untuk sindrom fatik yang kronik
 • Membantu dalam sistem imun dan mengandungi anti-bakteria, anti-virus dan anti-kulat
 • Membantu dalam masalah penyakit tiroid, meningkatkan metabolisma dan pengurangan berat badan
 • Membantu dalam membentuk hipoglisemia dan memperbaiki sistem perkumuhan
 • Membantu dalam menguatkan struktur rambut dan memberikan perlindungan kepada kulit
 • Mengandungi antioksida terhadap sistem Gastrousus dan  berkesan sebagai anti-radang
 • Minyak Kelapa Dara kami adalah baik untuk kesihatan, di mana ianya boleh digunakan sebagai kosmetik semulajadi,  minyak masak dan juga sebagai ubat herba yang mujarab, kesan dari kandungan medium rantaian asid lemak (MCFA’s dengan lebih 50% Lauric acid) yang terdapat padanya.

Pokok Kelapa - Minyak Kelapa Dara DaraBagi kaum Melayu, pokok kelapa juga dikenali sebagai pokok seribu guna kerana setiap bahagian dari pokok kelapa ini boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan. Manakala di India ianya dikenali sebagai` Kalpa Vriksha’ bermaksud pokok yang boleh dipelbagai guna bagi memenuhi keperluan kehidupan. Filipina merupakan pengeluar kelapa terbesar dunia dan pokok ini digelar `pokok sepanjang hayat’.

Bagi memahami akan kebaikan Minyak Kelapa Dara (MKD) dan kepentingannya kepada kesihatan, seseorang hanya perlu mengetahui kesan positif   kandungan dalam minyak tersebut yang dikenali sebagai Medium Rantaian Asid Lemak (MFCA’s). Untuk pengetahuan, Minyak Kelapa Dara  mengandungi komposisi 65% MCFA’s. Molekul asid lemak ini terlalu kecil dan ianya mudah dihadamkan dengan cepat selain mudah diserap oleh  tubuh badan di mana asid lemak ini tidak tersimpan sebagai lemak di sel-sel badan. MCFA’s bertindak sebagai pembekal tenaga dan berfungsi sama seperti kabohidrat dan ianya tidak beredar dalam sistem pengedaran darah badan,  tidak seperti lemak lain (meningkatkan tahap kolesterol LDL tidak baik dan pembentukan lemak dalam arteri). Disebabkan itu ianya tidak disimpan dalam sel lemak atau menyumbang kepada penambahan berat badan atau menyebabkan arteri tersumbat.

Rainforest Herbs Minyak Kelapa Dara OrganikSeperkara lagi yang berkaitan jantung, di mana asid lemak politaktepu kebiasaannya digunakan dalam masakan  seharian mengandungi komposisi utama LCFA’s yang menyebabkan kolesterol tidak-baik LDL memasuki sistem darah yang akan menyebabkan saluran darah tersumbat dan berlakunya pengumpulan lemak. Bagaimanapun tidak seperti  medium rantaian asid lemak MCFA’s, ianya tidak mengalami pengoksidaan. Asid lemak LCFA’s pula secara berterusan akan membentuk radikal bebas  dan mengoksidakan kolesterol LDL yang mana menjadi punca utama penyakit arteri. Hanya lemak teroksida akan menghasilkan pembentukan plak pada arteri dan menyebabkan arteri tersumbat. Komposisi 74% plak ini datangnya daripada minyak sayuran politaktepu dan asid lemak monotaktepu.

Menuai buah kelapa - Minyak kelapa daraKebanyakan masyarakat dunia seperti di Polynesia, Indonesia, Sri Lanka, India dan Filipina, mereka menggunakan minyak kelapa pada kadar yang tinggi untuk kegunaan harian, bukan sahaja ianya boleh merendahkan tahap kolesterol seseorang tetapi juga mengurangkan obesiti dan mencegah serangan sakit jantung yang menyebabkan kematian.

Untuk keterangan lebih lanjut berkenaan kebaikan minyak kelapa dara sila layari laman web kami CoconutOilMalaysia.

Bagaimana cara saya boleh menggunakan Minyak Kelapa Dara?

Untuk kanak-kanak 2 ke 6  tahun: gunakan sebanyak 2 sudu teh setiap pagi sebagai minuman.

Untuk kanak-kanak 7 ke 12  tahun: gunakan sebanyak 4 sudu teh setiap pagi sebagai minuman.

Untuk Dewasa: ambil 2 ke 4 sudu teh sebagai minuman tambahan setiap pagi.

Minyak Kelapa Dara kami adalah halal dan organik disahkan Rainforest Herbs Minyak Kelapa Dara (VCO) disahkan HALAL oleh JAKIM dan Organik (USA, Europe, Japan).

Bagi mereka  yang kali pertama mengambil Minyak Kelapa Dara mulakan dengan 1 sudu teh dengan setiap hidangan. Sebahagian orang akan mengalami perkumuhan yang lancar untuk beberapa hari. Bagi mereka yang mengalami citarasa  atau perut yang sensitif pula, boleh dicampur dengan jus buah-buahan, yogurt atau ditambah pada hidangan makanan lain seperti Oat yang dimasak.

Minyak kelapa darah untuk bayiMinyak Kelapa Dara adalah selamat digunakan bagi bayi dan ibu-ibu yang mengandung  dan semasa penyusuan bayi.

Digunakan sebagai minyak masak harian: Boleh dicampur pada salad dan minyak masak dan sesuai bagi mereka yang ingin menggantikan minyak masak biasa yang diproses yang digunakan ketika ini.

Kegunaan luaran: Digunakan sebagai pelembab untuk rambut dan kulit atau sapu ditempat yang terkena jangkitan penyakit kulit. Untuk rambut, gunakan/sapukan  sekali ke dua kali seminggu selama 20 minit dan basuh rambut dengan syampu dan bilas seperti biasa.

Untuk harga borong, email kami disini

Buku buku kesihatan minyak kelapa daraProduk kesihatan kelapa lain yang disediakan :

 • Organik minyak kelapa tanpa bau
 • Organik gula kelapa
 • Organik tepung kelapa
 • Organik “butter” kelapa (Coconut Butter)
 • Body Hack MCT Oil