Herba Sokongan Hati dan Nyahtoksik

Tidak ramai yang menyedari tentang kepentingan peranan hati ke atas kesihatan diri dan Herba Asia “Hempedu Bumi’ telah terbukti dapat melindungi dan meningkatkan fungsi hati

Hempedu Bumi Plus KapsulHati menjalankan beratus-ratus fungsi, dan dibandingkan dengan “kilang kimia”. Ia tidak mengejutkan bahawa jika hati tidak berfungsi dengan betul, kesihatan kita akan terjejas dalam banyak cara. Salah satu tugas-tugas utama hati ialah untuk menuras toksin-toksin, fungsi dimana ia sentiasa bekerja terlalu kuat dan berada di bawah tekanan akibat oleh pelbagai faktor kehidupan moden. Jika dibiarkan berpanjangan,tekanan ini boleh menjurus berbagai jenis keadaan akibat bebanan toksik berlebihan dan boleh menjurus penyakit hati yang kronik. Faktor utama tekanan adalah pencemaran alam, toksin-toksin makanan, lemak trans dan minyak, dadah-dadah tertentu, hepatitis, merokok dan yang terakhir alkohol dan banyak lagi.

Bagaimana untuk tahu jika hati anda terlalu tertekan?

Jalan terbaik ialah untuk manjalankan pemeriksaan perubatan dan ujian darah untuk menentukan fungsi hati. Selain itu terdapat satu cara mudah untuk memantau fungsi hati dengan sendiri:

 • Adakah anda merasa rasa loya selepas memakan makanan berminyak, atau adakah kamu secara naluri mengelak makanan?
 • Pernahkah anda mendapat hepatitis?
 • Adakah anda bertindak balas secara berlebihan terhadap alkohol atau anda menjauhi alkohol walaupun di majlis-majlis dimana anda mempunyai niat untuk meminumnya?
 • Adakah anda sering mengalami masalah-masalah kulit, alahan-alahan kulit, sembelit atau sakit kepala / migrain?
 • Adakah anda terdedah bahan kimia berbahaya di tempat kerja anda / persekitaran?
 • Adakah anda seorang perokok?
 • Adakah anda sering mengambil preskripsikan ubat-ubat atau farmaseutikal yang mempunyai satu ketoksikan pada fungsi hati?
 • Adakah anda mengalami jangkitan-jangkitan usus seperti kandida, jangkitan bakteria kronik atau parasit-parasit?

Jika anda telah menjawab ya kepada semua ini ia merupakan satu petanda yang anda boleh mendapat manfaat daripada formula semula jadi herba Hempedu Bumi Plus.

Pokok Hempedu Bumi (Andrographis paniculata)

Andrographis paniculata (Pokok Hempedu Bumi)

Sejak berabad, orang Melayu mengenalkan promosi kesan-kesan herba ini dengan menamakan ia Hempedu Bumi. Di dalam kajian perbandingan Hempedu Bumi telah dibuktikan lebih unggul daripada Milk Thistle (Silimarin) dari segi perlindungan hati. Unsur-unsur aktif, andrographolides juga bertindak sebagai antioksidan kuat, melindungi hati dan sistem penghadaman. Makmal dan percubaan-percubaan klinikal pernah mendemonstrasikan keberkesanannya dalam kes-kes kerosakan hati, fungsi hati yang tidak berfungsi dengan baik dan hepatitis. Selain itu, Hempedu Bumi juga terbukti dapat menghalang peningkatan kolesterol dalam sistem peredaran darah ke peringkat yang lebih dari minyak ikan. Ia sangat sesuai terutamanya kepada pengamal diet tinggi kolestrol.Hari ini ia difahami bahawa memasak menggunakan minyak sayur menyebabkan minyak tersebut cepat teroksida dan membentuk radikal bebas yang mendorong kepada pelbagai penyakit dan pertumbuhan wabak-wabak ateri (arteriosklerosis). Hempedu bumi mempunyai fungsi antioksidan yang khusus dalam mencegah pengoksidaan sedemikian dan meningkatkan kerosakan dan penyingkiran lemak melalui rembesan hempedu.

Herba ini juga digunakan secara tradisional untuk tekanan darah tinggi dan kajian terkini telah mengesahkan bahawa ia lembut dan mempunyai kesan-kesan hipotensi yang selamat. Kebanyakan penyelidikan terbaru yang dijalankan ke atas herba ini menumpukan kepada peningkatan imun,ciri-ciri antivirus, dan juga penentangan ke atas beberapa jenis virus HIV. Di China herba menjadi pilihan untuk sakit kerongkong dan selesema. Di India mengawal kajian klinikal yang menggunakan kaedah double blind mendapati Hempedu Bumi mempunyai satu kesan pencegahan menentang selesema.

Hempedu Bumi Plus menggabungkan 3 diseragamkan ekstrak alam semula jadi herba-herba hati yang paling berkuasa: Andrographis paniculata, naga buana niruri dan Curcuma longa. Gabungan ini mempunyai ciri-ciri berikut:

* Perlindungan antioksidan untuk hati dan sistem penghadaman
* Membersihkan dan menyahtoksikkan hati secara semulajadi
* Meningkatkan keimunan
* Melindungi hati dari toksin-toksin pemakanan dan mengoksidakan lemak
* Meningkatkan penjanaan semula hati
* Meningkatakn pemulihan dari hepatitis

Diluluskan oleh Kementrian Kesihatan MAL05061624TC

Hempedu Bumi Plus ekstrak berikut:

 1. Hempedu Bumi (Andrographis paniculata)
 2. Dukung Anak (Phyllanthus niruri)
 3. Kunyit (Curcuma longa)

Untuk maklumat lanjut tentang Hempedu Bumi Plus untuk keimunan dan Jangkitan sila klik di sini

Dos yang disyorkan : 2 kapsul diambil bersama hidangan 2 kali sehari.Setiap botol mengandungi 60 kapsul.

Langkah berjaga-jaga : Tiada pada pil yang disyorkan